Planteringsråd

Här kommer mina tips i 10-steg.

1. Först skär jag en cirkel och ett kryss med spade (följer runt en bambukäpp som markerar mitten).


2. Sen skär jag loss gräset med rötter i fyra bitar, lagom stora att handskas med. Jag brukar även vända på tuvorna, skära och skaka av jorden så att jag behåller så mycket som möjligt av den ursprungliga jorden.


3. Jorden som grävs upp samlar jag ihop på en presenning och stenar sorteras ut.


4. Därefter tar jag ett galvat kycklingnät med maskhål på högst 20 mm (finns att köpa på Biltema, Granngården) alternativt 13 mm (Granngården) och formar det efter gropens botten, viker in kanter och låter det sticka upp minst 2 cm runt hålet. Sorkar som äter rötterna och därmed dödar träd och buskar är annars ett stort problem, särskilt under vintern. Denna metod har fungerat väldigt bra (till 100%) för mig och det hämmar inte tillväxten eller rotutvecklingen då nätet rostar bort efter några år.


5. Jorden blandar jag upp med egen kompost eller valfri planteringsjord i påse. Näring tillsätter jag endast vår- och tidig sommar.


6. Nu planterar jag trädet (just här är det blodäpplet ’Red Devil’ som är ett av 28 blodäpplen som ska planteras ut) och kollar samtidigt efter rotsnurr, vilket bör lossas eller skäras upp. Och sedan sprider rötterna så att de sträcker sig någorlunda utåt!


7. Jag bygger upp en liten kulle eftersom jorden kommer sjunka ihop med tiden. Runt stammen formar jag en vall som ska hindra vatten från att rinna iväg.


8. Nu häller jag vatten närmast stammen så det sakta får sjunka ner till rötterna. Denna metod underlättar etableringen och möjliggör plantering även under en torr sommar.


9. En stödkäpp ger skydd åt den känsliga ympen och gör stammen rak.


10. Som skydd mot t ex harar formar jag ett nät runt stammen. Övriga djur bör stängslas ute om man har många dyrbara växter. Jag låter bli att täcka jorden runt växten inför vintern för att det bara skulle locka till sig sorken. Däremot täcker jag gärna på sommaren med gräsklipp eller halm. Till sist kör jag bort stenar och annat som blivit över. Klart!


Här syns det tydligt hur en sork har sökt sig i en cirkel runt det nergrävda nätet utan att kunna ta sig fram till hasselbuskens rötter. Utan sorknät hade busken sannolikt blivit kaläten under jord. Problemet visar sig genom att växten långsamt vissnar, sitter löst eller plötsligt faller omkull. Oftast har sorken gnagt bort alla rötter.